piątek, 6 marca 2015

Dieta śródziemnomorska zapobiega chorobom serca

źródło: http://pixabay.com/


Kolejne badania wykazały, że dieta śródziemnomorska ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Tłuste ryby, orzechy, oliwa z oliwek, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa - a nawet kieliszek czerwonego wina - mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca o prawie połowę w ciągu 10 lat. 

Badania zostały przeprowadzone w latach 2001-2012 przez naukowców z Uniwersytetu Harokopio w Atenach. Wzieło w nich udział ponad 2500 osób w wieku od 18 do 89 lat.
Według Ekavi Georgousopoulou, dieta śródziemnomorska wpływa korzystnie na wszystkich ludzi, bez względu na płeć, wiek czy stan zdrowia. Ujawnia również bezpośrednie korzyści dla zdrowia serca, cukrzycy i nadciśnienia. 

W ciągu dziesięciu lat prawie 20% mężczyzn i 12% kobiet, które wzięły udział w opracowanym badaniu, zachorowali lub zmarli z powodu chorób serca.
Ogólnie rzecz biorąc, ci, którzy najbardziej przestrzegali diety w stylu śródziemnomorskim okazali się być 47 procent mniej narażeni na choroby serca niż ci, którzy jej nie przestrzegali.


Według przeprowadzonych badań, kobiety sa bardziej skłonne do przestrzegania diety ródziemnomorskiej niż mężczyźni.  Georgousopoulou wskazał również, że pomimo tego, że Grecja leży w basenie Morza Śródziemnego, dużo ludzi przyjęło tzw. "dietę zachodnią", która zawiera duże ilości czerwonego mięsa, słodkich deserów i przetworzonych produktów.

Na podstawie artykułu "Mediterranean diet better than exercise at preventing heart disease, regardless of your age or gender, study finds" z dnia 05.03.2015 w http://www.independent.co.uk

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Durszlak.pl