Natillas są bardzo popularnym hiszpańskim deserem. Jest to
gładki mleczny krem z domieszką cynamonu, podawany najczęściej z
herbatnikam. Podobny w smaku do budyniu, z tym, że bardziej delikatny i mniej gęsty.
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mielonego cynamonu
skórka z 1 cytryny
½ litra mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
kruche ciasteczka
1. Zagotowujemy mleko ze startą skórką z cytryny i laską cynamonu, następnie zostawiamy do ostygnięcia.
2. Żółtka ucieramy i powoli dodajemy cukier, mąkę kukurydzianą i cukier waniliowy. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Wlewamy schłodzone mleko porcjami i mieszamy aż masa będzie miała kremową konsystencję bez grudek.
4. Rozlewamy do miseczek, posypujemy cynamonem, układamy ciasteczko i wsadzamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz